Tratamentul laser al cicatricilor post-acneice

Share

   Exista multiple optiuni inovatoare folosite in medicina estetica ce contribuie la imbunatatirea aspectului pielii, referindu-ne aici strict la problema cicatricilor post-acneice. Urmele lasate de o acnee violenta pot afecta viata sociala si intima a unui individ.

   Fiecare cicatrice este unica pentru fiecare persoana in parte, chiar daca este rezultatul unei afectiuni comune – acneea. De asemenea, reactiile pacientilor sunt diferite, de aceea ele trebuie tratate in mod individual, personalizate.

   Cicatricile post-acneice sunt de mai multe feluri: atrofice, hipertrofice si cheloide. De altfel, ultimele doua categorii de cicatrici sunt destul de greu de diferentiat, iar terapiile de tratare a acestora dificil de ales.

   Foarte multe cicatrici sunt produse de acneea din perioada adolescentei, mai ales in urma traumatizarii cosurilor. Astfel, pe fata se instaleaza mici cicatrici depresive.

   In tratamentul cicatricilor post-acneice, marea majoritate a specialistilor foloseste in clinici tehnologii laser fractionate, atat ablative (care indeparteaza si stratul superficial al pielii), cat si non-ablative (care este o tehnologie mai noua cu un timp de recuperare mult mai scurt). Ambele tipuri de lasere stimuleaza colagenul din straturile profunde ale pielii. Unde exista o cicatrice, exista implicit fibre de colagen numeroase, produse tocmai pentru a repara plaga respectiva. Cu ajutorul luminii laser se urmareste distrugerea sub forma unor coloane succesive aceasta masa de fibre de colagen, care sunt dispuse anarhic, spre deosebire de colagenul din restul dermului care are o structura ca o retea tridimensionala ordonata. E ca si cand s-ar realiza o multime de gaurele prin aceasta anarhie, in urma carora se produce o recicatrizare, dar de data aceasta va rezulta o recicatrizare ordonata datorita laserului care a introdus-o.

   In tratamentul cicatricilor lasate de acnee se foloseste cu succes lumina intens pulsata, care reduce microvascularizatia cicatricilor, care uneori accelereaza dezvoltarea acestora in mod nefavorabil. Tot lumina intens pulsata are rolul de a reduce pigmentul unei cicatrice, de multe ori aceasta capatand o culoare maronie. Astfel, microcoloanele de coagulare realizate incep sa se vindece, activand mecanismele de cicatrizare.

    Un lucru promitator cu aceasta tehnologie este ca cicatricile raspund la tratament, fie ele vechi sau recente, pigmentate sau nepigmentate, hipertrofice sau atrofice. De remarcat, totusi, este ca aceasta imbunatatire este mai evidenta si mai rapida pe niste cicatrici recente, insa si pana la 1 an gradul de raspuns se mentine ridicat.Share

Daca sunteti medic

si doriti sa ajutati echipa tepriveste.ro sa publice cele mai relevante metode de combatere a acneei

Scrieti-ne aici

www.tepriveste.ro

Portalul tau de sanatate

Articole despre: acnee si tratare acnee, tratare cosuri, tratamente acnee, tratamente naturiste acnee

Urmareste-ne

Ne poti urmari si pe:

 clik  aici 

 clik aici