Acneea chistica

Share

 

Acneea este o afecţiune inflamatorie cronică a foliculului pilosebeceu, localizată la nivelul feţei, gatului, toracelui anterior si spatelui (toracele posterior), caracterizata prin aparitia leziunilor non-inflamatorii (microcomedoane, comedoane deschise, comedoane inchise) si inflamatorii (papule, pustule, noduli).

Acneea chistica este o forma grava de acnee, inestetica si foarte dureroasa, prezentand leziuni inflamatorii, cu puroi. Aceasta se afla in stransa legatura cu dereglarile hormonale din cauza carora sebumul nu mai poate fi controlat, astfel ajungandu-se la adevarate conglomerari de chisturi, noduli, comedoane, puncte negre si albe la nivelul pielii. Leziunile au loc in adancul epidermei, lasand cicatrici pe zonele afectate.

Chisturile se manifesta sub forma unor inflamatii mari, de culoare rosie, localizate in profunzimea epidermei si care indica o infectie aflata intr-un stadiu mai avansat.

In cazul acneei chistice cronice nimic nu se face dupa ureche. Inainte de toate, trebuie efectuat un consult de specialitate la medicul dermatolog. Acesta va recomanda un set de analize pe baza carora va prescrie ulterior o schema de tratament complexa, compusa de cele mai multe ori din antibiotice, anticonceptionale sau isotretinoin, plus tratamente locale.

Exista si situatii in care acneea chistica apare doar periodic (acnee chistica intermitenta), mai exact inainte de ciclul menstrual. In acest caz, o potentiala optiune ar fi terapia hormonala orala, conceputa evident tot de catre medic. Totodata, daca se observa un dezechilibru la nivelul organismului intre nivelurile de testosteron si estrogen, se poate apela la terapia cu estrogen.ss

Indiferent de modul de manifestare a acneei chistice (cronica sau intermitenta) si de tratamentul aplicat,  trebuie urmat cu constiinciozitate ritualul de curatare si ingrijire al pielii. Astfel, demachiere este obligatorie seara si dimineata, indiferent daca s-a aplicat machiaj sau nu. Dupa demachierea de seara, este bine ca fata sa fie spalata cu un gel purifiant pentru indepartarea infectiei de la suprafata leziunilor si pentru reducerea sebumului.

Share

Daca sunteti medic

si doriti sa ajutati echipa tepriveste.ro sa publice cele mai relevante metode de combatere a acneei

Scrieti-ne aici

www.tepriveste.ro

Portalul tau de sanatate

Articole despre: acnee si tratare acnee, tratare cosuri, tratamente acnee, tratamente naturiste acnee

Urmareste-ne

Ne poti urmari si pe:

 clik  aici 

 clik aici