Acnee - generalitati

Share

Acneea este o boală complexă, care ascunde diverse cauze, atat externe, cat si interne. Aceasta apare la peste 50% din adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 25 ani, dar si la adulti dupa varsta de 30 ani.

De obicei, un caz de acnee usoara se trateaza in aproximativ 6-12 luni, dar sunt si tipuri de acnee moderata sau severa ale caror tratamente se intind chiar si pe parcursul a cativa ani.
Problemele acneice au un impact major asupra dezvoltarii psihosociale ale adolescentului si adultului, conducand astfel la depresie si la izolare fata de viata sociala.
Pentru a lupta cu aceasta boala si a avea un rezultat victorios, trebuie in primul rand sa-i cunoastem cauzele si factorii care conduc la aparitie.

 

 

Cauze:

- stresul – acesta favorizeaza secretia neuropeptidelor, substante inflamatorii responsabile de aparitia problemelor de piele.In perioade de stres nivelul de hormoni creste. Astfel, pielea va produce mai mult sebum slabind sistemul imunitar.
- activitatea hormonala - aceasta duce la cresterea nivelului de hormoni in sange, adica la o hipersecretie a glandelor sebacee.
- glande sebacee hiperactive - acestea favorizeaza producerea si eliminarea in exces a sebumului prin foliculul pilos.
- acumularea de celule moarte ale pielii in foliculii pilosi - o piele neglijata din punct de vedere al igienei va acumula celule moarte fiind astfel mai expusa la acnee.
- bacteriile in pori - principala bacterie responsabila este Propionibacterium acnes. Aceasta, de fapt, are rol de protectie la suprafata pielii impotriva altor bacterii. Atunci cand secretia de sebum se blocheaza in foliculi, contributia bacteriei Propionibacterium acnes creste la nivelul porului astupat, provocand astfel inflamatii la nivelul epidermei.
- iritarea pielii - aceasta va conduce la agravarea acneei prin faptul ca va solicita la maxim sistemul de aparare al organismului.
- utilizarea steroizilor anabolici – in functie de steroidul folosit si de dozaj, pielea devine mai grasa. Astfel, in combinatie cu bacteriile vor rezulta cosurile .
- factorul genetic – studiile au aratat ca daca ambii parinti au sau au avut probleme acneice, atunci si copilul are sanse in proportie de 50% sa mosteneasca afectiunea aceasta . De fapt, nu acneea in sine se mosteneste, ci numărul de glande sebacee si volumul acestora.

Factori care inlesnesc aparitia acneei:

- alimentatia nepotrivita: bauturi carbogazoase, consumul excesiv de alcool, cafea, ceai negru, ciocolata, dar si paste, paine alba si lactate in exces.
- transpiratia, cat si hainele stramte sunt cauze comune ale aparitiei acneei;
- razele UV, poluarea si schimbarile climatologice pot stimula productia de sebum;
- bacteriile de pe telefonul mobil, fetele de perna murdare, ustensilele de machiaj necuratate, atingerea fetei cu mana nespalata, toate acestea inlesnesc aparitia cosurilor.
- produsele cosmetice care au la baza uleiuri, dar si folosite in exces pot favoriza acneea;
- cremele de fata neadecvate tipului de ten.

Depistarea cauzelor care au dus la declansarea acneei e un prim pas de constientizare si de acceptare a acestei probleme, reprezentand startul spre vindecare.

Share

Daca sunteti medic

si doriti sa ajutati echipa tepriveste.ro sa publice cele mai relevante metode de combatere a acneei

Scrieti-ne aici

www.tepriveste.ro

Portalul tau de sanatate

Articole despre: acnee si tratare acnee, tratare cosuri, tratamente acnee, tratamente naturiste acnee

Urmareste-ne

Ne poti urmari si pe:

 clik  aici 

 clik aici