Acneea la femeia adulta

Share

 In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane de sex feminin, ajunse deja la varsta maturitatii, se confrunta cu probleme de acnee. Aproximativ 41% din femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani manifesta leziuni clinice de acnee.

Principalele cauze de aparitie a acneei la femeia adulta sunt:

-          stresul;

-          problemele hormonale din ce in ce mai frecvente;

-          folosirea de tratamente contraceptive/hormonale tot mai des;

-          alimentatia bogata in hormoni.

 

In ultima perioada, incidenta acneei la femeia matura a crescut alarmant. Asociat cu faptul ca tot mai multe femei cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani se trezesc cu tulburari de tip pre-menopauza, si medicii dermatologi vor avea parte de o populatie de paciente care pana acum, din punct de vedere statistic, nu ar fi trebuit sa existe.

Femeia intre 35 si 40 de ani care nu a avut pana la aceasta varsta, din punct de vedere genetic acnee, nici la pubertate, nici in timpul sarcinii sau dupa, va incepe sa manifeste pe zona T, zona barbiei, spate sau decolteu o multime de puncte negre, de cosuri si de leziuni care lasa semne.

Combinat cu faptul ca, in general, oamenii inca mai percep acneea drept o problema de lipsa de ingrijire si cu faptul ca multe dintre leziuni sunt pe fata, deci se vad, stresul indus de prezenta lor va intretine la randul lui acneea.

Din acest motiv, tratamentele locale, de cele mai multe ori, sunt insuficiente. Asa ca, cel mai inteligent lucru care trebuie facut in acest moment este consultul la medic. Acesta va stabili daca este o simpla acnee sau daca este o reactie a organismului intr-un cadru mai larg (asociata cu caderea parului de pe scalp, cresterea de par in zone nedorite, stari de nervozitate crescuta, ingrasare). In functie de acesti parametri, medicul va decide o lista de investigatii in urma carora, daca acneea este intr-un context hormonal, medical sau fiziologic, se va lua decizia terapeutica. De multe ori, tratamentul prescris consta, pe de o parte, in ameliorarea cauzelor, iar pe de alta parte, in tratarea locala a infectiei.

 Trebuie mentionat faptul ca unei femei adulte este mult mai greu a-i prescrie un tratament decat in cazul unei adolescente. O femeie de 35-40 de ani este foarte activa profesional si familial, deci are multe motive de stres, oboseala cronica si lipsa de timp. De aceea, mijloacele pe care medicul le are la indemana cu o femeie foarte tanara careia i se recomanda mai intai tratamente locale, multa miscare, sport, urmand ca apoi sa se aplice si tratamente mai agresive, de regula aceasta abordare nu potriveste si in cazul femeii adulte.

 In plus, exista foarte multe prejudecati. Este foarte adevarat ca nici un tratament pe cale orala nu va avea numai parti benefice; intotdeauna vor fi si posibile efecte adverse. Sunt mici riscuri pe care femeia trebuie sa si le asume in cunostinta de cauza, si anume daca este dispusa sa se angreneze intr-un tratament de 6 luni, 1 an, 2 sau chiar 3.

 In ceea ce priveste acneea, reglarile acestor manifestari pot fi ajutate de tratamente locale, incepandu-se de fiecare data cu unele simple: infuzii la nivelul zonei afectate, vitamine, reglatoare de glanda sebacee, dermabraziune, laser. De retinut faptul ca niciodata nu va fi vorba de un singur tratament; de fiecare data pacientul va fi pregatit pentru serii de tratamente care vor dura minim 3 luni, insa asta nu exclude si formele care vor dura chiar si 2-3 ani.

 

 

 

Share

Daca sunteti medic

si doriti sa ajutati echipa tepriveste.ro sa publice cele mai relevante metode de combatere a acneei

Scrieti-ne aici

www.tepriveste.ro

Portalul tau de sanatate

Articole despre: acnee si tratare acnee, tratare cosuri, tratamente acnee, tratamente naturiste acnee

Urmareste-ne

Ne poti urmari si pe:

 clik  aici 

 clik aici