Cum sa storci CORECT cosurile

Share

Majoritatea dintre noi a experimentat la un moment dat in viata prezenta cosurilor pe piele. Atunci cand ne privim in oglinda si incercam sa le indepartam, stoarcem si rupem foliculul pilosebaceu. Ruperea aceasta declanseaza un fenomen inflamator care produce o agravare a leziunilor acneice. Astfel, din banale puncte negre ajungem sa facem papulo-pustule, cosuri in toata regula, chiar nodozitati.

   Glandele sebacee se afla in stransa legatura cu acel canal pilosebaceu, canalul prin care iese firul de par la suprafata pielii. Secretia de sebum se aduna treptat si formeaza un dop la nivelul acestui canal, vazut la suprafata pielii sub forma unui punct negru. Secretia se intensifica, dilatand astfel canalul prin care ar trebui sa se verse. Se aduna celule inflamatorii ce creeaza o  rosire la suprafata pielii. Pe masura ce secretia creste, se observa la nivelul pielii o ridicatura rosie cu un cap galbui: papulo-pustula. Atunci cand o stoarcem, aceasta papulo-pustula se transforma intr-o leziune inflamatorie, de obicei o nodozitate dureroasa, care are tendinta spre o vindecare greoaie si in acelasi timp se poate produce o inflamare a celorlalti foliculi cu grupare a leziunilor acneice in jurul cosului stors.

   Stoarcerea corecta a unui cos:
-    va spalati bine pe maini;
-    dezinfectati locul cu pricina;
-    cu o bucatica de tifon steril stoarceti usor cosul;
-    stergeti zona cu alcool medicinal sau cu betadina.

   Mai bine decat sa faceti aceasta operatiune acasa, va puteti adresa unui cabinet de cosmetica sau unui cabinet de dermatologie cosmetica. Dermatologul foloseste instrumente sterilizate in prealabil, numite extractoare de comedoane. Acesta va apasa cu grija cosul in vederea extractiei, fara sa zdrobeasca pielea si fara sa lase urme pe suprafata cutanata. Rana micuta produsa de acest instrument se vindeca imediat, in cel mult cateva ore de la procedura.

Share

Daca sunteti medic

si doriti sa ajutati echipa tepriveste.ro sa publice cele mai relevante metode de combatere a acneei

Scrieti-ne aici

www.tepriveste.ro

Portalul tau de sanatate

Articole despre: acnee si tratare acnee, tratare cosuri, tratamente acnee, tratamente naturiste acnee

Urmareste-ne

Ne poti urmari si pe:

 clik  aici 

 clik aici